Filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem

Dziś na świąteczny obiad przyrządziłam filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem. Pyszny i prosty przepis, który Wam polecam. Mało składników i szybkie wykonanie.

Filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem

Filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 150 gramów sera żółtego
  • 1 puszka ananasa
  • żurawina lub śliwki suszone
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Pierś dzielę na zgrabne kotlety. Każdy przyprawiam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie kolejno je obsmażam na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec gęsi). Układam w naczyniu żaroodpornym a na każdy kotlet kładę plaster ananasa a do dziurki dżem lub śliwkę.
Piekę godzinę w 180 stopniach C. 15 minut przed końcem pieczenia, całość posypuję grubo setem żółtym.

One comment on “Filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>