Placki ziemniaczane

Dziś polecam placki ziemniaczane, niezwykle chrupiące. Najlepsze z kwaśną śmietaną :)

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieram i ścieram na małych oczkach (używam maszyny lub ścieram na dużych oczkach i blenderuję – wtedy jest szybciej), dodaję startą cebulę.  Masę osączam na sitku, wodę zlewam a mąkę która osadzi się na dnie naczynia dodaję do masy ziemniaczanej.

Do ziemniaków wbijam jajko, wsypuję bułkę i przyprawy. Mieszam. Jeśli masa jest za bardzo płynna zagęszczam jeszcze mąką pszenną.

Na patelni rozgrzewam olej, za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta formując płaskie placki. Smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję na ciepło z kwaśną śmietaną :)

One comment on “Placki ziemniaczane
  1. Do przygotowanej masy spróbuj dodać trochę przetartego majeranku. Placuszki będą jeszcze smaczniejsze, oczywiście ze śmietaną lub mieszanką śmietanowo-jogurtową. Pycha!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>