Schab z suszonymi pomidorami

Schab z suszonymi pomidorami ma jedną dużą zaletę – jeśli nie zjemy go do końca na obiad, możemy go pokroić jako wędlinę na kanapki. Dzień wcześniej marynuję mięso w przyprawach aby lepiej nimi przeszło.
schab-z-suszonymi-pomidorami
Aby przyrządzić to danie potrzebujemy:
1,5 kg schabu
słoik pomidorów suszonych
ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka czerwona słodka
odrobina chili
łyżka ziół prowansalskich
smalec gęsi

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, wlewamy olej z pomidorów suszonych ( pomidory oczywiście zostawiamy, najlepiej w zamkniętym słoiku w lodówce), do przypraw wyciskamy czosnek. Schab myjemy, wycinamy dziurę w środku ( pomagam sobie za pomocą łyżki drewnianej z długim trzonkiem).
Mięso nacieram przyprawami, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
Na drugi dzień schab wyjmuję, do środka wkładam suszone pomidory, obsmażam na rozgrzanym smalcu z każdej strony aż zrobi się rumiany. Następnie przekładam do naczynia z przykrywką przeznaczonego do pieczenia. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podaję z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

One comment on “Schab z suszonymi pomidorami
  1. Uwielbiam mięso w takiej postaci. Idealnie sprawdza się zarówno do posiłków ciepłych, jak i zwykłych kanapek czy sałatek warzywnych. Pełnowartościowe białko, witaminy… Samo zdrowie!

Odpowiedz na „~Asia_WAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>