Prosta szarlotka na kruchym cieście

Najlepsza na świecie prosta szarlotka na kruchym cieście, z dużą ilością pysznego musu jabłkowego. Bardzo łatwe, tanie  i smaczne ciasto.

Prosta szarlotka na kruchym cieście

Prosta szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

450 g mąki pszennej

300 g masła

150 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

3 kg jabłek

150 g cukru

łyżeczka cynamonu

garść rodzynek

łyżka cukru waniliowego

masło do formy

Cukier puder do posypania

 

Masło siekam z mąką i cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodaję żółtka i zagniatam gładkie ciasto. Z ciasta formuję kulę, dzielę na 2 części, zawijamy je w folie aluminiowa i schładzam w lodówce około 20 minut. Po tym czasie jedną część ciasta wyjmuję i wałkuję na prostokąt wielkości jak blaszka ( czyli około 20x30cm). Blaszkę przed wyłożeniem ciasta smaruję masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, piekę około 10 minut w 200 stopniach C.

Czas na jabłka:).  Obieram je i kroję w niewielkie kawałki, kostkę. Smażę wraz z cukrem. Odsączam nadmiar soku i dodaję cynamon, cukier waniliowy oraz umyte rodzynki. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka, drugą część ciasta wyjmuję z lodówki i tak samo wałkuję na prostokąt, kładę na jabłka i nakłuwam w kilku.miejscach widelcem. Ciasto piekę 30 minut w 180 stopniach C. Gotową szarlotkę posypuję cukrem pudrem.

One comment on “Prosta szarlotka na kruchym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>