Prosty przepis na pyszne faworki

Pyszny przepis na proste faworki inaczej chrusty. Od lat korzystam z tego według mnie najlepszego przepisu i za każdym razem faworki wychodzą przepysznie chrupiące. Faworki są cienkie, chrupiące. Co roku konkurują z pączkami na Tłusty Czwartek.

faworki
250 g mąki
4 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
kieliszek spirytusu lub rumu (lub innego mocnego alkoholu)
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, proszek do pieczenia, rum, śmietanę i proszek do pieczenia, wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formuję kulę którą uderzam wałkiem, gdy kula zrobi się płaska ponownie przywracam jej kształt kulisty i uderzam wałkiem – czynność powtarzam kilkanaście razy. W ten sposób napowietrzam ciasto.
Następnie ciasto wałkuję cieniutko na stolicy. Staramy się nie używać mąki lub użyć jej bardzo niewiele ponieważ podczas smażenia będzie się osypywać i palić w tłuszczu. Z rozwałkowanego ciasta wycinam paski o szerokości około 1 -1,5 cm i dzielę tak aby miały długość około 6 cm. W każdym pasku robię dziurkę na środku, przewlekam jeden koniec paska formując faworka. Faworki smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec), gdy zrobią się rumiane wyciągam je i osączamy na ręczniku papierowym. Posypuję cukrem pudrem.

2 comments on “Prosty przepis na pyszne faworki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>