Pieczone pączki – donaty

Pyszne i łatwe w wykonaniu pieczone pączki – donaty. Robię je każdego roku na Tłusty Czwartek, za każdym razem wychodzą przepyszne. Niebo w gębie.

donaty z piekarnika
3 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 jajka
200 ml mleka ciepłego
4 łyżki cukru (płaskie)
50 g masła lub oleju kokosowego
aromat waniliowy

Drożdże wrzucam do dużego kubka, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję cukier, mieszam do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję roztopione mało lub olej kokosowy, wbijam jajka, wlewam aromat waniliowy (kilka kropli), dodaję rozpuszczone drożdże i wyrabiam ciasto do chwili aż składniki pięknie się połączą. Ciasto zostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Po około 40 minutach ciasto wałkuję na grubość około 1,5 cm, za pomocą szklanki wycinam kółka a za pomocą kieliszka w kółkach robię dziurki :). Mniejsze kółeczka można upiec lub zagnieść z kolejną partią ciasta. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Gotowe donaty układam (w odstępach) na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut bez termoobiegu. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem lub smaruję lukrem.

2 comments on “Pieczone pączki – donaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>