Łopatka pieczona w całości

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na łopatkę pieczoną w całości,  taką do chleba. Jest to jedna z najczęściej jedzonych wędlin w naszym domu a to dlatego, że smakuje nam najbardziej. Szynka wydaje się nam za sucha, natomiast karkówka – troszeczkę za tłusta. Natomiast łopatka jest idealna :).

Jeśli już przymierzam się do zrobienia tej wędliny kupuję przeważnie większy kawałek łopatki tj. około 3 kg. Z takiego płata wycinam najładniejszą część na pieczenie właśnie, pozostały kawałek mielę i zamrażam. Można oczywiście poprosić też Panią w mięsnym aby nam wykroiła najładniejszy kawałek, przeważnie nie ma z tym większego problemu :)

Chyba, ze wszyscy kupujący przed nami mieli taką prośbę ;)

Łopatkę szykuję około 5-7 dni wcześniej ale po kolei….

Pieczeń na kanapki

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowy (ładny, w miarę równy kawałek)

80 g soli peklowanej

liść laurowy- 2 sztuki

ziele angielskie – 3 sztuki

 

łopatkę myję, oczyszczam z błon, wkładam do wysokiej miski. W 1 litrze wody (przegotowanej i ostudzonej) rozpuszczam sól peklowaną, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, przyciskam talerzykiem. Wstawiam do lodówki na około 5-7 dni (7 dni to maksimum).

 

Następnie będziemy potrzebować:

2 ząbki czosnku

pieprz świeżo mielony

łyżka przyprawy do mięsa np. Delikat

łyżka smalcu z gęsi

Po 5-7 dniach łopatkę wyciągam. Czosnek obieram i kroję w słupki, mięso nakłuwam ostrym nożem i do powstałych kieszonek wkładam czosnek (nie przypala się będąc w środku mięsa ), mięso nacieram pieprzem i przyprawą (dla koloru), smaruję smalcem.

Naczynie żaroodporne lub gęsiarkę lub inne naczynie do pieczenia (koniecznie  z przykrywką) podlewam odrobiną oleju, kładę mięso . Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, po nagrzaniu wstawiam mięso. Piekę około 1,5 godziny, sprawdzam za pomocą widelca. Mięso nie musi być bardzo miękkie i rozpadające, nawet lepiej, żeby nie było, łatwiej je wówczas kroić.

łopatkę kroimy po całkowitym wystudzeniu. W lodówce przechowujemy pod przykryciem aby nie wysychała.

One comment on “Łopatka pieczona w całości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>