Surówka z kapusty i marchewki „chińska”

U nas w domu ta surówka to bardzo częsty gość na stole, zwłaszcza w jesienne dni. Zajadamy się nią zaraz po zbiorach własnej kapusty wyhodowanej w naszym ogródku. Jest to swojego rodzaju zamiennik w oczekiwaniu na kapustę kiszoną którą robię najczęściej dopiero pod koniec października.

surowka

Surówka jest świetna, pasuje zarówno do mięsa jak i np. pierogów. Mówimy na nią chińska ponieważ kojarzy nam się z surówką serwowaną w barach chińskim jedzonkiem. Polecam :)

Składniki:

0,5 kg kapusty białej

2 marchewki

Sos:

1/4 szklanki octu

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki oleju

5 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

 

Kapustę myję, pozbawiam brzydkich liści,główkę  przekrajam na pół a następnie na ćwiartki. Kapustę szatkuje dość drobno, wrzucam do miski, dodaję potarkowane na grubych oczkach marchewki. Składniki sosu mieszam ze sobą i zalewam nimi kapustę. Mieszam dokładnie po czym surówkę umieszczam w lodówce na kilka godzin, składniki muszą się ze sobą przegryźć smakiem :)

Oczywiście w zdrowszej wersji ocet zwykły można zastąpić octem jabłkowym, zmienia to nieco smak surówki ale mi to właściwie nie przeszkadza. Zresztą ocet jabłkowy robię samodzielnie i nie omieszkam wkrótce podzielić się tym przepisem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>