Pierogi kluski leniwe

Kluski leniwe to jedno z ulubionych dań mojej córki. Bardzo często robię je na kolację, podaję wówczas z roztopionym masłem i odrobiną cukru. Znikają bardzo szybko :) . Dodam, że córka ma 14 miesięcy i właśnie ząbkuje zatem danie idealne również dla obolałych dziąseł :) – kluski są mięciutkie i rozpływają się w ustach.

Kluski leniwe

Składniki:
kostka twarogu – 250g
pół szklanki mąki pszennej i do podsypania
jajko
sól

kluski leniwe

kluski leniwe przygotowywanie

Twaróg przepuszczam przez praskę, dodaję jajko, mąkę pszenną oraz lekko solę ( dosłownie większa szczypta). Wyrabiam ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk i nie daje się wyrobić, podsypuję jeszcze mąki, najlepiej stopniowo i nie za dużo bo będą zbyt twarde. Gotowe ciasto dzielę na kulki wielkości pięści.  Każda formuję w wałek na stolnicy podsypanej mąką, tnę na małe kawałki formując tzw.kopytka. Kluski wrzucam na osolony wrzątek, lekko mieszam. Gdy wypłyną gotuję jeszcze 2-3 minuty.
Pierogi można swobodnie zamrozić ( surowe) lub zrobić mniejsza ilość dzieląc składnik na pół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>