Pyszna ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Pyszna ryba po grecku, sprawdzony przepis z rodzinnego domu.

Składniki

1 kg ryby świeżej lub mrożonej (koniecznie filet)

0,5 kg cebuli

0,8 kg marchwi

mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia

sól, pieprz

koncentrat pomidorowy

cytryna

 

Rybę rozmrażamy kroimy na kawałki, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, skrapiamy cytryną. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie rybę wyjmujemy i obtaczamy w panierce tj. połączonej mące z bułką tartą. Taka panierka idealnie sprawdza się w przypadku ryby mrożonej, dobrze chłonie nadmiar wody i ryba nie rozpada się w trakcie smażenia. Usmażone kawałki ryby przekładamy do innego naczynia.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy obrana i starkowaną marchewkę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie, gdy tak się stanie doprawiamy je do smaku sola, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odrobinę cukru lu miodu – dla przełamania smaku. Gotowe warzywa wykładamy na usmażone wcześniej kawałki ryby. Smacznego.

,
3 comments on “Pyszna ryba po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>