Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to ulubione danie dla dzieci, ale nie tylko :) Ryz z jabłkami zrobiony  z tego przepisu jest naprawdę pyszny. Można dla przełamania smaku podawać go ze śmietaną.

 

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki

2 woreczki ryżu

3 jajka

1/2 kostki masła

3 łyżki śmietany

1/2 szklanki cukru

4-5 jabłek

cukier waniliowy i cynamon

 

Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie  z przepisem na opakowaniu (zwykle robię to dzień wcześniej).

Żółtka oddzielam od białek, ucieram je z masłem i cukrem, do masy dodaję śmietanę którą mieszam z ugotowanym i przestudzonym ryżem. Z białek ubijam pianę, dodaję do ryżu, mieszam delikatnie.

Jabłka obieram i tarkuję, dodaję cukier waniliowy i cynamon. Mieszam.

W naczyniu żaroodpornym układam ryż a następnie warstwę jabłek którą przykrywam ryżem. Piekę około godziny.

Wspaniale smakuje sam ale można również podawać ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>